4 Ihmiset 2/3

 4.6 Hyvät esimerkit


Alkoholistille hyvä neuvo ei ole lopeta juominen. Mitä alkoholisti sitten tekisi? Pitäisi olla jotain uutta kivaa tekemistä. Mitä se voisi olla? Sitä on vaikea keksiä. Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä. Kun ne toimivat, niin muutkin asiat luonnistuvat. Alkoholistille pitäisi tarjota hyviä keskusteluja ja ihmissuhteita. Kun tuntee toisia ihmisiä ja voi jutella isoista ja pienistä asioista toisten kanssa, niin olo helpottuu. Alkoholilla varmaan haetaan kaveruutta ja sosiaalisuutta, mutta hyvät keskustelut selvin päin ovat parempia. Äly juoksee paremmin selvin päin kuin kännissä.


Elämässä pitäisi tuoda hyviä esimerkkejä arjen tekemiseksi merkitykselliseksi. Se ei ole helppoa. Arki on usein tylsää ja vanhan toistoa. Oma mielenkiinto pitää kuitenkin pitää koko ajan yllä. Yksi tapa on uuden oppiminen ja toinen sosiaaliset suhteet. Kun omassa elämässä tapahtuu kivoja asioita, niin niitä voi jakaa myös muiden kanssa. Yhteinen ilo on isompi ilo. Jokaisen päivän tulisi olla seikkailu ja nautinto. Päivän päätyttyä on oppinut uutta. Elämä on merkityksellistä. Vinkkejä arjen elävöittämiseksi tarvitaan koko ajan. Eteenpäin tulee kulkea. Elämä ei saa olla vain tylsää työntekoa. Toiset ihmiset ovat avain parempaan.


Huonot esimerkit/valinnat eivät vie eteenpäin/parempaan. Pitää tuoda esille parannuskeinoja. Jos joku on valinnut väärin, niin häntä pitää kannustaa/auttaa valitsemaan paremmin. Huonoa elämää ei pidä hyväksyä lähipiirissä. Hyvänä esimerkkinä toimiminen auttaa. Jos omat asiat ovat kunnossa, niin muitakin voi auttaa. Elämän pitää kukoistaa joka päivä kaikkialla. Ilmapiirin tulee olla innostava. Arki ei saa olla tylsyyttä. Elämä on ainutkertainen lahja. Siitä pitää nauttia joka päivä/hetki.


Suomessa ei tunneta edes omaa naapuria. Perheessä katsotaan telkkaria, koulussa kuunnellaan opettajaa ja tiedotusvälineet ovat yksisuuntaisia. Sosiaalisuutta ei opita nuorina. Ainakaan kaikki eivät opi. Toisten tunteminen on kuitenkin paras asia elämässä. Kaikkea ei voi keksiä itse. Muiden apua tarvitaan koko ajan. Elämä yhdessä on mukavampi kuin yksin. Ja yhdessäolon tulee olla syvällistä toisten tuntemista ja keskustelua. Maailmassa on miljoonia kivoja asioita. Niistä tulee nauttia yhdessä. Putinin sotatouhut ovat tämän vastakohta. Kun ihmissuhteet eivät ole tärkeitä, niin ahneus ja itsekkyys nousevat pintaan. Se on hyvän elämän vastakohta.


Jos tuo kuitenkin negatiivisia asioita esille, niin pitää tuoda esille keinoja tilanteen parantamiseksi. Samoja virheitä ei tule toistaa sukupolvesta toiseen.


Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä. (Room. 12:21)


4.7 Lasten kasvatus


Kaikki (tai ainakin useimmat) haluavat lapsia ja perheen. Nähdä lapsien kasvavat ja oppivan uutta 20 vuotta. Vanhemmilla pitäisi olla yhteisymmärrys millaisen lapsen he haluavat ja mitä lapselle opettaa. Ei ole hyvä, että lapsi itse oppii kaikki asiat itse. Se vie rutosti aikaa. Lasta pitää kasvattaa eli ohjata hyvän tekemiseen. Pyörän uudelleen keksiminen on vain tyhmää. Tekniikassa rakennamme vanhan päälle. Henkisissä asioissa pitäisi myös. Ei ole hyvä, että rakennetaan 2000 vuotta vanhan rakennuksen päälle (kristinusko). 2000 vuodessa on tapahtunut paljon henkisesti mielenkiintoista.


Minä haluaisin tarjota lapsille hyviä samaistumisenkohteita/esimerkkejä huonojen/pahojen hahmojen sijaan. Lisäksi faktojen esiintuominen olisi hyvä asia. Tässä 6 vinkkiä faktojen oppimiseen:

1) Evoluutio. Elämän kehittyminen bakteereista kalojen kautta ihmisiin miljardien vuosien kuluessa.

2) Biodiversiteetti. Luonnon nykytila. Kasvit, sienet, ilma-, maa- ja vesieläimet.

3) Erilaiset ammatit. Kokki, rekkakuski, opettaja, sairaanhoitaja, tiedemies, poliitikko, taiteilija, filosofi, insinööri, lääkäri jne.

4) Erilaiset kulttuurit. Afrikkalainen, aasialainen (kiinalainen, intialainen, japanilainen jne.), eteläamerikkalainen, USAlainen,  eurooppalainen.

5) Erilaiset uskonnot. Kristinusko, islam, hindulaisuus, buddhalaisuus, taolaisuus, sintolaisuus, jainalaisuus jne.

6) Erilaiset ideologiat. Veganismi, uskonnollinen, poliittinen, ateisti, ympäristöaktivisti, tieteellinen, taiteellinen, hedonismi, seksuaalisuus, perhekeskeisyys jne.


Ideana olisi tuoda esiin erilaisia tapoja elää ja dialogin/yhteisymmärryksen saavuttaminen erilaisten toimijoiden välillä. Maailma on ollut, on ja tulee olemaan hieno ja monimuotoinen paikka. Tuokaamme esiin erilaisuutta ja erilaisia vaihtoehtoja. Pahoista tyypeistä ei opi mitään muuta kuin sen, että sellainen ei ole hyvä olla. Hyviä tyyppejä pitää tuoda esiin ja kukin voi valita heidän eri ominaisuuksista rakennuspalikoita omaan hyvään elämään. Erilaisia toimijoita tulee oppia tuntemaan elämän aikana ja se on hyvä aloittaa jo lapsena. Jokainen olento/ihminen on erilainen. Erilaisten toimijoiden tunteminen vie koko elämän, mutta se olisi hyvä aloittaa jo lapsena. Yhdessä koululuokassakin on monenlaisia lapsia ja heidän erilaisia perheitä ja maailmankuvia. Lapset eivät ole veistetty samasta puusta edes Suomessa. Lasten olisi hyvä perehtyä erilaisiin vaihtoehtoihin/elämiin jo nuorena. Uuden oppiminen ei lopu edes vanhainkodissa.


4.8 Työ


Työntekoa voisi vähentää esim. 4 päiväisellä työviikolla. Vapautuneelle ajalle jokainen keksii varmaankin parempaa käyttöä.


Pitäisi miettiä, mitä kannattaa tehdä. Tuotannon pitäisi olla vähäisempää mutta eettisempää. Eläinkokeet ja suuri osa lääketieteellisestä tutkimuksesta pitäisi kieltää.


Turhaa työtä ei kannata tehdä. Eläintuotanto ruoaksi, eläinkokeet, armeija ja väkivaltaviihde ovat turhia. Monet uutiset, TV-ohjelmat ja lehtikirjoitukset ovat turhia. Jos tekisimme vain hyviä asioita, niin huonoista asioista ei tarvitsisi kirjoittaa/puhua ollenkaan. Ne kaikki ovat ajanhukkaa. Vähempi on parempi. Ihmisillä olisi enemmän vapaa-aikaa ja aikaa myös perheelle ja ystäville.


Työllistäminen ei ole tärkeää vaan hyvien asioiden tekeminen. Lepoa ja asioiden ajattelua tarvitaan myös.


Työpaikalla työviihtyvyyttä ei lisää suurempi palkka tai paremmat työvälineet vaan paremmat ihmissuhteet. Jos työpaikalla ei ole hyviä ystäviä, niin töihin lähtö aamuisin on vastenmielistä. Ihmissuhteet ovat antoisempia kuin mikään ammatti. Töissä pitäisi olla aikaa jutella eikä vain paiskia töitä. Kun tuntee toisia ihmisiä hyvin, niin työ jää taka-alalle. Työntekoa pitäisi vähentää ja sosiaalisuutta lisätä. Rahaa tulisi vähemmän, mutta mielekäs elämä on paljon tärkeämpää. Haluan tuntea ihmisiä syvällisesti. Raha on vähemmän tärkeä asia. Suomessa ihmisillä ei ole aikaa/kykyä jutella. Työ- ja opiskelutahti on liian kova.


Työnteon pitäisi olla kivaa, sitä tehdään mielellään ja se on tarpeellista. Työn pitäisi olla eettistä ja hyvää. Kaikki tekevät oman osuutensa paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Ei ole hyvä, että osa porukasta palaa töissä loppuun ja osa on työttömänä pitkiä aikoja.


Työn voi tehdä 5, 10 tai 20 vuoden päästä. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti.


Riittäisikö tekniikan ammattilaisia, jos henkinen opetus olisi kiinnostavaa ja edistyvää? Riittää, sillä ajattelun tuloksista voivat nauttia tekniikankin osaajat. Päinvastoin, jos henkisiä asioita ei kukaan edistä, niin tekniikan osaajat rupeavat itse niitä harrastamaan.


Ihmisten korruptoitumisaste Suomessa on 100%. Palkkatyö on Jumala. Ilman sitä ei voi ruokkia perhettä ja hankkia autoa ja asuntoa. Jos jää työttömäksi, niin ei välttämättä löydä oman alan töitä. Työpaikalla ihmiset ovat keskenään kymmeniä vuosia ja tuntevat työtoverinsa ja asiakkaansa läpikotaisin. Syntyy hyvä veli -verkosto ja korruptoituminen. Liikesuhteet ja bisnes hoidetaan ystävyyspohjalta.


4.9 Yhteiskunta


Yhteiskunta on vakavasti sairas. Eläimiä kohdellaan huonosti ja tapetaan ruoaksi. Sosiaaliset suhteet estetään kovalla opiskelulla ja työllä.


Keskustelu, ystävyys ja tunteminen on ihmisten parissa harvinaista. Tärkeämpää on saada rahaa aina vain enemmän. Töitä saa tehdä ja opiskella, muttei keskustella.


Omavaraistaloudessa on vaikea elää. Tarvitsemme sähköä, puhelimen, veden, asunnon, ruoan, vaatteet, tiet ja kulkuneuvot. Tarvitsemme toistemme apua. Yhteistyötä pitää tehdä. Yksi ihminen ei saa kaikkea tehdyksi. Tosin alkeellisemmissakin oloissa voi elää. Henki on lopulta tärkeämpi kuin materia. Hyvä olisi kehittää materiaa ja henkeä yhtä aikaa käsi kädessä.


Tietokone tekee miljardi asiaa sekunnissa. Ihmiskunta saa aikaan 8 miljardia asiaa sekunnissa. Ihmisten käskykanta on korkeammalla tasolla. Ihmiset tekevät älykkäämpiä asioita.


Yrityksiä ja puolueita saa olla. Jos johtajat eivät hoida tehtäviään kunnolla, niin kansalaiset protestoivat ja pitävät mielenosoituksia.


Ihmiselämä on kaikkialla maailmassa samanlaista tai erilaista, riippuen siitä mitä tarkastelee. Kaikkialla synnytään, eletään, sairastutaan, kuollaan, syödään, juodaan, naidaan, hoidetaan lapsia, ollaan ystäviä, opiskellaan ja tehdään töitä. Kaikkialla on eri ruumiinrakenne, ulkonäkö, tavat, juhlat, ruoka, vaatteet, ilmasto, historia, kieli, uskonto, musiikki, elokuvat, tv, eläimet ja luonto.


Joukossa tyhmyys tiivistyy. On hyvä, ettei kaikki mene massan mukana. Lukiolaisena ihmettelin, ovatko suomalaiset poliitikot dorkia. Nykyään tiedän, että he ovat dorkia. Pettymys on suuri. Suomi ei ole hyvä maa. Eikä mikään muukaan maa ole hyvä. Joukossa tyhmyys tiivistyy.


Yksi piirre nyky-yhteiskunnassa on kiire. On opiskelua, työntekoa ja lastenhoitoa. Ihmisillä ei ole aikaa ajatella ja keskustella. Jos on kaikesta huolimatta vähän vapaa-aikaa, niin se käytetään rentoutumiseen, viihteeseen ja tv:n katseluun. Isoja asioita ei mietitä, ne ovat vaikeita, niihin ei voi vaikuttaa ja on asiantuntijoita, jotka hoitavat sen homman. Tavallinen ihminen ei ajattele - ei ole aikaa, pikkuasiat vievät kaiken ajan. Ihmiset pidetään kiireisinä ja asiantuntijat hoitavat homman. Tavallinen ihminen on tyytyväinen, jos pankkitilillä on paljon rahaa. Kansainvälisessä kilpailussa pitää pärjätä, eikä ole aikaa muulle. Jos ulkomaankauppa supistuu, niin palkka laskee ja se on kauhistus suomalaiselle. Minä kaipaan enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän rahaa. Tavallinen suomalainen ajattelee toisin päin. Raha rauhoittaa, rahaa lisää, loputtomiin. Rahalla saa hienon auton, asunnon ja elektroniikkaa. Mitä muuta ihminen voisi tarvita? Jokainen hoitakoon oman hommansa ja pulinat pois. Politiikan hoitavat poliitikot - tavallinen kansa voi uppoutua viihteeseen ja politiikka Suomessa on yksi viihteen laji. Tosissaan poliitikot eivät voi sitä ottaa. Se on peliä, ajankulua, viihdettä. Ideologiat ovat siitä kaukana.


Isommissa organisaatioissa tuodaan esiin vain sitä mitä jäsenet haluavat kuulla - muusta vaietaan. Jäsenet halutaan pitää mukana, muuten organisaation työntekijöille ja johtajille tulee lopputili (työpaikan menetys). Näin on politiikassa, uskonnossa ja eläinoikeusjärjestössä. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.


Suomessa on 5,5 miljoonaa ihmistä. Yhden ihmisen ääni siinä laumassa ei paljon paina, kun se ei paina edes 100 ihmisen laumassa. Minun mielestäni poliitikkojen pitäisi suunnitella tulevaa - mitä maa on 20 tai 50 vuoden päästä. Nykyiset poliitikot elävät vain yhden vaalikauden aikajänteellä. Reagoidaan esille nousseisiin asioihin, muttei katsota yhtään pidemmälle. Vaaleissa kuullaan sitten kansan ääntä ja katsotaan kuka päättää asioista seuraavat 4 vuotta.


Maailma on muka valmis poliitikkojen mukaan. Henkinen pahoinvointi on kuitenkin Suomessa suurta. Elämän sisältö on "opiskele, tee työtä, vietä eläkevuosia ja perusta perhe jossain siinä välissä". Suomessa (ja maailmassa) vallitsee henkinen tyhjiö. Ruotsalainen Ebba Grön yhtye kuvasi asiaa vuonna 1981 Mental istid:iksi (henkinen jääkausi). Politiikka on kuitenkin vaikeaa. Asioita, jotka pitää ottaa huomioon, on satoja. Yksi ihminen ei niitä kaikkia hallitse. Siksi pitää turvautua asiantuntijoihin. Homma pelaisi, jos kaikki (poliitikot ja muut) tekisivät oman osansa kunnolla, mutta näin ei asia ole. (Melkein) kaikki tekevät vain vähimmän mahdollisen ja (lähes) ainoa asia, josta he huolehtivat, on oma perhe.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2 Jumala

0 Lyhennelmä

Sisällysluettelo